Voor velen onder ons is het een heel grote stap om een gesprek aan te gaan met iemand die palliatief is, iemand die weet dat het einde nadert. Toch wil ik dit gesprek niet uit de weg gaan omdat het heel waardevol kan zijn voor iemand die ziek is om te weten dat de afscheidsviering in orde is voor hij / zij overlijdt.

Dat kan verschillende redenen hebben : wanneer iemand weet dat de naaste familie graag een persoonlijke viering wil en ze die familie niet met die taak wil belasten, of wanneer de zieke zelf bepaalde wensen heeft en die duidelijk wil maken..... Uiteraard zijn er nog andere redenen te bedenken, maar het is belangrijk dat een afscheidsviering voldoet aan die wensen die men voor ogen heeft. Daarom wil ik deze vieringen en wensen graag uitwerken. 

 

Dit gesprek is natuurlijk verschillend van een gesprek bij overlijden en hiervoor zal ik ook meer tijd vrijmaken om alles te noteren,  aan te passen. Dit is een viering die kan groeien met nieuwe ideeën en nieuwe wensen.

Tijd en luisteren zijn hier twee sleutelwoorden die , meer dan ooit, belangrijk zijn. Zowel diegene die palliatief is als de familie zullen een belangrijke partner zijn in het samenstellen en het bespreken van de viering. Een open sfeer en durven vragen en praten zal meer dan ooit aan de orde zijn. Maar de tevredenheid zal ook des te groter zijn, net als de opluchting dat er een viering klaar ligt die aan de wensen van het palliatieve familielid voldoet.