De wereld van verdriet en rouw is in verandering. Denk aan de boeken van Manu Keirsse die een grote hulp kunnen zijn in het rouwproces. Boeken die je niet in 1 keer uitleest, maar waar je beetje bij beetje inzicht krijgt hoe het rouwproces zich voltrekt, bij volwassenen en kinderen. Wat en hoe je iets kan betekenen voor iemand die een rouwproces doormaakt. Hét rouwproces bestaat niet, maar elke kapstok die kan helpen om iemand bij te staan, is welkom.

 

Er zijn ook organisaties die zich inzetten voor mensen die een zwaar verlies doormaken of er zijn begrafenisondernemers die op een meer alternatieve manier te werk gaan, een manier die helemaal bij jou past.

 

Ik vond bij een zoektocht naar informatie voor iemand die in deze situatie zit, de volgende website die me heel erg aansprak.

 

Rouwen met kinderen | Kathleen Amant 

Kathleen heeft heel veel boeken geïllustreerd, maar heeft ook een troostpakket voor kinderen ' Tot voorbij de regenboog'           

Het verhaal maakt de dood bespreekbaar, vertelt expliciet wat dood zijn betekent en reikt kinderen handvaten aan om hun verdriet te verwerken. Het boek toont dat je verdriet mag hebben, maar ook dat je troost kan vinden bij anderen of bij een knuffeldier, dat een ritueel om samen een overledene te herdenken troost biedt. En dat, hoe groot het verdriet ook is, we de draad van het leven weer kunnen opnemen en gelukkig worden.      

 

Lou'k up - Lou'k up (loukup.be)

Ook dit is een aanrader. Hoe iemand van een drama toch een positief verhaal maakt. Dit verliep zeker niet zonder de nodige tranen en enorme stappen die moesten genomen worden. Doordat Kathleen weet wat iemand doormaakt, is ze de geschikte persoon om te begrijpen wat andere ouders doormaken als ze een kindje verliezen.                                                                                                                                Neem zeker een kijkje op haar website om te zien hoe zij verschillende manieren aanwendt om je te helpen met jouw verlies om te gaan en het te verweven in de rest van je leven.

 

 

Blogs, Vlogs en Nieuws - Het Nieuwe Rouwen

Ken je dat? Je hebt info gezocht over een bepaald onderwerp en nadien krijg je 'reclame' of posts die daarmee verband houden. Meestal vind ik dat nogal degoutant , want waar is mijn privacy? Maar met deze info was ik echt wel blij.

Vanuit verschillende oogpunten wordt rouwen bekeken : vanuit de rouwende zelf of vanuit de omgeving. De juiste woorden vinden om een rouwende bij te staan , is nog altijd heel moeilijk.  Ik hoop dat je hier als rouwende een beetje hoop uit haalt of enkele tips om 'beter' met rouwen om te gaan. Rouwen blijft sowieso een persoonlijk proces en geen enkel rouwproces is hetzelfde. Dit is al een heel belangrijk uitgangspunt om in je gedachten te houden. 

Het is een Nederlandse site, doch rouwen is universeel, maar elk rouwproces is uniek. 

 

 

De Dood Leeft!

De Dood Leeft is een event dat werd georganiseerd in Willebroek , in de prachtige vierkantshoeve ' De Vleug' . Mensen met dezelfde wensen, om personen in rouw te helpen bij het afscheid van een dierbare, waren er samengebracht. Uiteenlopende ondernemingen kon je hier vinden : uitvaartplanners, mensen die juwelen ontwerpen of urnes, rouwcoaches, ...... In een warm aangeklede hoeve kregen ze allemaal een prachtige stand . 

Enkelen spraken me heel erg aan en deze voeg ik heel graag toe aan deze pagina. 

 

Atelier Bloos             atelier-bloos.be

Het creatieve brein achter Atelier Bloos is Liesbet De cleyn die vanuit haar achtergrond als therapeute troost op maat aanbiedt. 

Met jouw wensen kan je bij haar terecht waar ze luistert naar jouw verhaal en gaat aan de slag om een passend item voor jou te maken. Dit kunnen troostkaarten zijn, maar ook een klein geschenk dat persoonlijk en uniek is, een warme houvast. 

Zeker een aanrader om haar website te bekijken. 

 

M'AAH                         maah.be

M'AAH is een beginnende onderneming die zijn weg zoekt in het landschap van rouw en verdriet. Zij willen met een persoonlijke urne zorgen dat jouw dierbare als het ware mee opgenomen wordt in je huis. Door er niet te staan als een Urne, maar als het ware een kunstwerk is dat je kan koesteren. Ze luisteren naar jouw wensen en proberen die weer te geven in hun urne.                              Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet onmiddellijk fan ben van het 'pottendraaien' dat nu in is, maar deze urnes zijn echte pareltjes. Kijk zeker eens op hun website om je hiervan te vergewissen. 

 

gftd                               www.gftdjewelry.be

Dit was voor mij één van de toppers van het event. Prachtige juwelen die de band met jouw geliefde weergeven.

De herinneringsjuwelen worden met veel liefde en zorg door Bo ontworpen in haar atelier in Hasselt, in een subtiel en tijdloos design. Een prachtig aandenken aan iemand die voor jou veel betekende. 

 

Bloemenband / ogentroost        bloemenband.nl

De dame van deze onderneming is Nederlandse en heeft een prachtig concept bedacht. Rondom de kist of de urne wordt een stoffen band aangebracht waar 'lussen' op genaaid werden. In deze lussen kunnen bloemen worden aangebracht ipv een klassiek bloemstuk of er kan aan familie, vrienden, ... gevraagd worden om een bloem in die band te steken. Dit geeft een prachtig gezicht en zo wordt de overledene letterlijk omringd door bloemen. Het was heel mooi om de rieten kist te zien staan met de bloemenband eromheen. Prachtig! 

 

MIS-T                              www.mis-t.be

Deze standhouder viel me op omdat een jong meisje , zo leek het toch , in een zwaar moment iets wil betekenen voor de kinderen die met een overlijden geconfronteerd worden. Kinderen hebben heel veel vragen en de nabije familie is op dat moment niet altijd in staat om hiervoor de tijd te nemen en die vragen te beantwoorden. Kinderen worden vaak nog beschermd maar voelen wel heel scherp het verdriet en de andere sfeer aan die er hangt. 

Yasmine is dan iemand die met de kinderen in gesprek gaat, de overledene gaat groeten als de familie dit te moeilijk vindt.

Yasmine werkt niet enkel met kinderen, maar ook met jongeren en volwassenen. Ze breidt de zorg ook uit naar scheiding waar kinderen nog heel vaak veel vragen hebben die onbeantwoord blijven of waar ze hun ouders niet willen of durven mee lastig vallen. 

 

Glowish                         www.glowish.be

Katrien is een vrouw die de stap naar uitvaartplanner zette na het verlies van haar zus Griet. Ze wilde Griet in een mooie viering centraal zetten met haar positivisme als hoofdgedachte. Dat dit niet zo makkelijk was in een periode van tranen en verdriet is niet verwonderlijk , maar Katrien wilde dit echt doen voor haar zus. Na contact met Kathleen van Lou'k up heeft ze deze persoonlijke viering kunnen verwezenlijken. Een viering op maat! Toen is ook het zaadje geplant om hierin verder te gaan en zo ontstond Glowish. Ik ontmoette haar op dit event voor het eerst nadat ik haar deze week al een mailtje stuurde, waarop zij via facebook antwoordde. Het was een fijne babbel en ik hoop dat we ook eens kunnen samenwerken want ik denk dat hier wel een match in zit. Ik wens haar in elk geval heel veel succes met haar zaak en nieuwe uitdaging. 

 

Lou'k up was op deze pagina al vermeld, maar vandaag ontmoette ik Kathleen, van Lou'k up. Een prachtige dame die vertelde over Lou en hoe Lou verder deel uitmaakt van haar gezin en haar onderneming. Mooi om te horen! De positieve vibes waren goed voelbaar , net als de zonnestralen die Lou stuurde om ons te verwarmen. Dankuwel Kathleen voor die mooie vertelling , recht uit het hart. 

 

Uitvaartzorg Bogaerts - Stynen

Soms komt iemand op je pad waarvan je denkt : ' Waw, die persoon maakt het verschil!'

Zo iemand is Lauren van Uitvaartzorg Bogaerts - Stynen. In een advertentie op 1 november zag ik bij Dela deze ondernemer staan en ik maakte onmiddellijk een afspraak voor een gesprek. Het gesprek, dat een uur duurde, toonde een warme, empathische, gemotiveerde, energieke jonge vrouw van 24 met een hart voor haar job. Ze is niet nieuw in het vak , want voordien werkte ze in Wilrijk al als begrafenisondernemer. Nu werd ze gevraagd om een oudere zaak in Sint-Antonius weer nieuw leven in te blazen en daarmee is ze al heel goed gestart. Ik ben er zeker van dat ze voor veel mensen het verschil gaat maken bij het overlijden van een familielid. Dat heeft ze al bewezen en de positieve commentaren hebben me omver geblazen.

Ik hoop dat ik met haar kan samenwerken om ook mijn steentje bij te dragen in een warm en persoonlijk afscheid van velen.