Wat doet een afscheidsspreker? 

Een afscheidsspreker is iemand die zorgt dat de afscheidsviering van een dierbare op een mooie, verhalende, persoonlijke en warme manier verloopt.

Een viering wordt persoonlijk wanneer deze van het begin tot het einde één samenhangend geheel is met muziek, persoonlijke teksten, gedichten en foto's die naadloos op elkaar aansluiten, passend bij de persoon waarvan afscheid wordt genomen.

 

Hoe ga ik als afscheidsspreker te werk?

Na een eerste ( telefonisch ) contact kom ik bij u thuis of een andere locatie indien jullie dit wensen. Ik luister naar jullie verhalen, anekdotes, feiten, wensen ....... Ik stel eventueel nog bijkomende vragen en ook de muziekkeuze wordt besproken. Het is belangrijk om te vermelden waarom jullie juist die muziek kiezen. Kortom , alle zaken die jullie graag vermelden in de viering komen aan bod. Terwijl jullie vertellen, noteer ik alles zorgvuldig.

 

Bijkomende rituelen kunnen besproken worden om in te passen in de viering bv kaarsjes van de kleinkinderen, tekeningen die naar voor worden gebracht, een voorwerp dat bij de dierbare gelegd wordt tijdens de dienst.....

 

Na dit gesprek ga ik thuis aan de slag met alle input die ik van jullie verkreeg en giet deze in een verhaal. Daarbij wordt ook de muziek ingepast om tot een mooi geheel te komen.

 

Persoonlijke speeches zijn ook mogelijk. Deze worden naar mij doorgestuurd zodat ze mee in het geheel kunnen worden verwerkt. Eventueel kan ik hulp bieden bij het voorbereiden van deze persoonlijke speeches.

 

Het resultaat is een viering op maat in een persoonlijk en samenhangend verhaal. 

 

Heel de viering wordt in een draaiboek gegoten dat met de begrafenisondernemer gedeeld wordt. Zo kunnen wij, afscheidsspreker en begrafenisondernemer, alles perfect op elkaar afstemmen.

De viering wordt aan jullie bezorgd. Ik merkte dat het bij verschillende families een rustgevend gevoel gaf wanneer ze zagen dat de viering ok was. Ik vraag wel om de viering door 1 of maximum 2 mensen te lezen. Wanneer er hier of daar een detail niet correct is weergegeven, kan dat uiteraard aangepast worden.

Uiteraard is er steeds communicatie tussen jullie en mij, zodat de viering écht jullie viering wordt.

Op het moment van de eigenlijke viering ben ik ruim op tijd aanwezig. Ik verwelkom jullie voor we starten met het persoonlijke verhaal en  muziek in de viering.

 

Ik gids jullie door dit warme afscheidsmoment waarbij een glimlach en een traan niet ver weg zijn. 

Na afloop van de viering krijgen jullie de tekst van het verhaal, samen met een tas met troostmomenten. Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar troost hoop ik jullie te geven met enkele passende attenties.