Nieuwsbrief wel of niet? 

Dat was de vraag die ik me stelde. Ik  maakte een plan op om mensen te helpen het taboe te doorbreken , nuttige tips door te geven , weetjes over de mogelijkheden die er zijn wanneer iemand overlijdt, .....

Is daar interesse voor, opperde iemand die ik om raad vroeg. Mensen gaan dit onderwerp nog altijd uit de weg , schuiven het op de lange baan, ver voor zich uit. Staan ze open voor een nieuwsbrief? Ik ben dan beginnen denken en ga mijn tips en weetjes nu delen op deze pagina en ze zo doorgeven aan diegene die er nood aan hebben of die meer willen weten. 

Natuurlijk kan je al heel veel op internet vinden. Ik vind het warm water ook niet opnieuw uit. 

Denk nu niet dat ik dag in dag uit bezig ben met afscheid en afscheidsdiensten, maar we staan er al wel eens bij stil en maken onze wensen kenbaar, Marcel en ik. Ook met mijn moeder ga ik wel eens na wat haar wensen zijn en hebben we er al mooi gesprekken over gehad. 

 

Waarvoor kan je al aandacht hebben?

Adressen van familie en kennissen kan je nu al  bundelen zodat je ze makkelijk bij de hand heb als het nodig is. Deze komen misschien ook nog van pas bij andere gelegenheden. 

Wensen die terloops uitgesproken worden bv welke bloemen of kleur van bloemen vindt iemand mooi , zijn ook handig om te weten.

Het makkelijkste om een gesprek te hebben over afscheid nemen , vind ik na een begrafenis waarbij je zelf niet té nauw bent betrokken. Dan heb je een aanknopingspunt en komt het aansnijden van het onderwerp niet compleet uit het niets. Je kan hier verschillende punten bespreken die je merkte en kenbaar maken of je die ook zo zou doen of het anders wil.  Op deze manier kom je al heel veel te weten. 

 

Contacteren van de begrafenisondernemer

Wanneer iemand in de familie overlijdt, gaat onze eerste zorg meestal uit naar het contacteren van een begrafenisondernemer. 

Dat is echter niet het belangrijkste dat je moet doen. Bij het overlijden van een dierbare is het vooral belangrijk om je tijd te nemen om afscheid te nemen. Misschien wil je nog alleen zijn bij je geliefde en wil je nog een aantal mooie gedachten met hem/haar delen. Neem je tijd hiervoor! Dit is jouw moment , een moment dat je kan koesteren , een moment dat niet meer terugkomt. Of wil je nog andere mensen de kans geven om nu afscheid te nemen , dat kan!  Je hebt nog geen enkele verplichting tgo een begrafenisondernemer. 

Misschien weet je wie je de zorg voor de overledene gaat toevertrouwen en dat is ok. Is dat niet zo, kan je even navragen bij vrienden, familie en  kennissen bij wie zij een goed gevoel hadden en waarom. 

 

Een begrafenisondernemer regelt heel veel praktische zaken en dat is heel gemakkelijk. Je kan heel veel dingen zelf doen, maar die rompslomp kan je wel missen in deze emotionele tijden. Waar je wel goed over kan nadenken is over de afscheidsviering : in de kerk of in een aula, hoeveel mensen gaan we uitnodigen, gaan we de viering zelf in elkaar steken of laten we dit aan iemand anders over? Die iemand anders kan de begrafenisondernemer zelf zijn ( of iemand van zijn collega's) of je kan een afscheidsspreker inschakelen. Kijk dan zeker even op de pagina ' wat doet een afscheidspreker?' 

Je kan ook al nadenken over de muziek die je wil, welke bloemen, welke kist, begraven of cremeren? Dit laatste zal je al wel moeten  doorgeven aan de begrafenisondernemer bij het eerste gesprek. Een begrafenisondernemer ondersteunt je en geeft nuttige informatie in de verschillende keuzes die je moet maken.

Vraag alles wat je wil vragen, want je kan dit niet overdoen! Maak je wensen duidelijk, ook al denk je dat die niet te verwezenlijken zijn. In overleg kan je zeker tot een haalbaar compromis komen of misschien kan je wens of die van de overledene toch waar gemaakt worden.