Trrroostmomenten

 

We komen tijdens ons leven allemaal in aanraking met verlies , groot of klein. Meestal kunnen we dit wel het hoofd bieden maar soms lijkt het wel of er aan die heftige emoties geen einde komt. Of je vraagt je af of het wel normaal is wat jij voelt na het overlijden van je partner, je broer, je zus, vriendin, kind, ouder, ..... kortom iemand van wie je heel veel houdt.

In tijden van rouw is het belangrijk om een luisterend oor te vinden. Iemand waar je je verhaal kwijt kan, niet 1 maar misschien wel 20 keer. Dat dit niet evident is, moet ik velen onder jullie niet vertellen.

 

Verdriet wordt niet kleiner als je het deelt, maar het wordt wel minder zwaar. 

 

In plaats van zelf nog Trrroostmomenten te organiseren, zet ik mensen aan om troost te brengen. 

' Troost bieden in tijden van rouw' is een webinar dat ik een aantal keer herhaal om mensen uit de omgeving van een nabestaande op weg te helpen om troost te bieden. 

 

 

                      Work in progress! 

"Een gids voor begrip en steun - Omgaan met rouwenden na een zwaar Verlies"

 

Een groter werk dan verwacht, nog altijd in progress dus. En toch wil ik dit e-book ook verder schrijven omdat ik al gemerkt heb dat er nood is aan de eerste stap in de richting van iemand die rouwt. 

 

We vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden wanneer we geconfronteerd worden met rouw, we voelen ons ongemakkelijk en gaan een nabestaande soms liever uit de weg dan er naartoe. Door te luisteren naar de persoonlijke verhalen van nabestaanden, kunnen we leren hoe we beter kunnen omgaan met rouwenden en hen de steun bieden die ze nodig hebben tijdens een van de meest uitdagende periodes van hun leven.

Ik geloof dat deze video een bron van inspiratie zal zijn voor iedereen die hun dierbaren willen ondersteunen tijdens hun rouwproces. Ik geloof ook dat met de praktische tips en handvatten die ik kan aanbieden dat ieder van jullie een verschil kan maken in het leven van iemand na een zwaar verlies. Samen kunnen we bouwen aan een meer begripvolle en meelevende omgeving voor iedereen die met verlies te maken heeft.

Naast de video bezorg ik je ook een e-book, met mooie teksten, met tools die in de video aan bod kwamen, met verhalen, ........        Gedichten of andere teksten kan je gebruiken om je hand uit te steken wanneer je de woorden moeilijk vindt. 

Een eerste stap zetten is niet gemakkelijk. Daarom ontwikkelde ik kaartjes waarmee ik die eerste stap wil vergemakkelijken.              Je kan een eenvoudig kaartje met een korte tekst ( uitnodiging) in de bus steken bij de persoon die iemand verloor. Zo leg je een eerste contact en breekt het ijs. Een volgende stap is dan al een stuk makkelijker. 

Voor de persoon in rouw ontwikkelde ik ook enkele kaarten om de drempel om hulp te vragen te verlagen wanneer het verdriet heel zwaar is. Vaak denkt iemand dat die alleen door het verdriet moet, dat hij anderen niet moet lastig vallen.... een kaart is dan een eerste stap om een hulpvraag. Het geeft nog een zekere veilige afstand, maar je zette wel een stap in de goede richting. 

Dit alles maakte ik om rouw bespreekbaar te maken, om die eerste stap makkelijker te zetten en er zo te kunnen zijn voor elkaar.